Nietypowa zupa grzybowa z knelkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1
  • pieczarki

    40 dag
  • ziele angielskie

    2 ziarenka
  • sól

  • pieprz

  • Knelki

  • bułka

    1 duża
  • jajko

    1
  • żółtko

    1
  • kasza manna

    1 łyżka
  • koperek

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion warzywny

    1 l
  • bulion warzywny

    250 ml
  • grzyby suszone

    2 garście
  • ryż ugotowany

    1 (ostudzony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby suszone przełożyć do miski i zalać 250 ml gorącej wody. Przykryć i odstawić na 3 godziny.
Oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim przez ok. 2-3 minuty cebulę, aż stanie się szklista. Dodać pieczarki, lekko posolić i smażyć, aż puszczona przez nie woda wyparuje. Dodać suszone grzyby razem z wodą, bulion warzywny, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Doprawić ewentualnie solą i koniecznie pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
W międzyczasie bułkę pokroić na grube plastry, wsadzić do miski i zalać ciepłym bulionem warzywnym. Odstawić na jakieś 5 minut, po czym dokładnie odcisnąć. Wsadzić do rozdrabniacza i posiekać. Dodać ryż i jeszcze raz - niezbyt dokładnie tym razem posiekać. Można to zrobić nożem, można też i dokładnie wyrobić całość ręką. Masę przełożyć do miski, dodać jajko, żółtko, kaszę mannę i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Gdyby masa była za wilgotna można dodać odrobinę bułki tartej, ale raczej nie powinna...
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek formować knelki: jedną łyżeczkę zanurzyć we wrzącej wodzie, po czym nabrać trochę \"ciasta\" i drugą łyżeczką zgarnąć całość do garnka. Najlepiej to robić w dwóch turach. Gotować do momentu, aż kluseczki wypłyną na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć do talerzy. Zalać gorącą zupą i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 25.04.2012 21:01
podoba mi się;))
traktorek 16.02.2012 13:54
a to ci ciekawe
aniapetr 04.11.2011 21:38
ciekawa i smaczna
ilka_86 26.07.2011 08:41
fajny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat