Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietypowa zupa grzybowa z knelkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 łyżki
cebula 1
pieczarki 40 dag
ziele angielskie 2 ziarenka
sól
pieprz
Knelki
bułka 1 duża
jajko 1
żółtko jajek 1
kasza manna 1 łyżka
koperek 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion warzywny 1 l
bulion warzywny 250 ml
grzyby suszone 2 garście
ryż ugotowany 1 (ostudzony)

Przepis i sposób przygotowania na: Nietypowa zupa grzybowa z knelkami

Grzyby suszone przełożyć do miski i zalać 250 ml gorącej wody. Przykryć i odstawić na 3 godziny.
Oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim przez ok. 2-3 minuty cebulę, aż stanie się szklista. Dodać pieczarki, lekko posolić i smażyć, aż puszczona przez nie woda wyparuje. Dodać suszone grzyby razem z wodą, bulion warzywny, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Doprawić ewentualnie solą i koniecznie pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
W międzyczasie bułkę pokroić na grube plastry, wsadzić do miski i zalać ciepłym bulionem warzywnym. Odstawić na jakieś 5 minut, po czym dokładnie odcisnąć. Wsadzić do rozdrabniacza i posiekać. Dodać ryż i jeszcze raz - niezbyt dokładnie tym razem posiekać. Można to zrobić nożem, można też i dokładnie wyrobić całość ręką. Masę przełożyć do miski, dodać jajko, żółtko, kaszę mannę i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Gdyby masa była za wilgotna można dodać odrobinę bułki tartej, ale raczej nie powinna...
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek formować knelki: jedną łyżeczkę zanurzyć we wrzącej wodzie, po czym nabrać trochę \"ciasta\" i drugą łyżeczką zgarnąć całość do garnka. Najlepiej to robić w dwóch turach. Gotować do momentu, aż kluseczki wypłyną na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć do talerzy. Zalać gorącą zupą i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 25.04.2012 21:01
podoba mi się;))
traktorek 16.02.2012 13:54
a to ci ciekawe
aniapetr 04.11.2011 21:38
ciekawa i smaczna
ilka_86 26.07.2011 08:41
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak