Przepis i sposób przygotowania na: nie-PIZZA
Ciasto francuskie rozłóż na blasze, na dodanym pergaminie. Aby ciasto nie wyrosło zbyt mocno, należy je nakłuwać widelcem. Rozmąć jajko i smaruj nim wierzch ciasta - dzięki temu ładnie się zarumieni.
Ciasto piecz wg wskazówek na opakowaniu - do momentu kiedy zacznie się rumienić.
W czasie pieczenia ciasta przygotuj pozostałe składniki:
Na maśle usmaż szpinak, przyprawiając go do smaku. Odstaw.
W oddzielnej miseczce wymieszaj: ketchup, oliwę, czosnek i oregano (pamiętaj, aby wsypując oregano, rozetrzeć je w rękach - dzięki temu uwolni swój aromat). Odstaw na bok.
Kiełbaskę pokrój w plasterki i usmaż na chrupiąco.
Paprykę pokrój w poprzek w "plasterki".
Cebulę pokrój w półplasterki.
Suszone pomidorki pokrój w paseczki.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
Po upieczeniu ciasta, odstaw je i posmaruj sosem ketchupowym.
Następnie nakładaj szpinak - jak wolisz, albo partiami (ja tak zrobiłam), albo posmaruj jako kolejną warstwą.
Pozostałe składniki układaj na "pizzy", na wierzch starkuj mozzarellę.
Całość wstaw do piekarnika i piecz jedynie do stopienia sera.
Smacznego!