Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nie-PIZZA

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 sztuka
szpinak mrożony 1/4 opakowania
ser mozzarella do smaku
kiełbasa chuda 1/2 sztuki
cebula czerwona 1/2 sztuki
Kukurydza z Puszki 1/2 sztuki
pomidory suszone w zalewie 4 plastry
pieczarki 4 sztuki
ketchup 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat do smaku
oliwa 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka
papryka czerwona 1/4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: nie-PIZZA

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (jeśli używasz termoobiegu, jeśli nie - zwiększ do 200).

Ciasto francuskie rozłóż na blasze, na dodanym pergaminie. Aby ciasto nie wyrosło zbyt mocno, należy je nakłuwać widelcem. Rozmąć jajko i smaruj nim wierzch ciasta - dzięki temu ładnie się zarumieni.
Ciasto piecz wg wskazówek na opakowaniu - do momentu kiedy zacznie się rumienić.

W czasie pieczenia ciasta przygotuj pozostałe składniki:
Na maśle usmaż szpinak, przyprawiając go do smaku. Odstaw.
W oddzielnej miseczce wymieszaj: ketchup, oliwę, czosnek i oregano (pamiętaj, aby wsypując oregano, rozetrzeć je w rękach - dzięki temu uwolni swój aromat). Odstaw na bok.
Kiełbaskę pokrój w plasterki i usmaż na chrupiąco.
Paprykę pokrój w poprzek w "plasterki".
Cebulę pokrój w półplasterki.
Suszone pomidorki pokrój w paseczki.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.

Po upieczeniu ciasta, odstaw je i posmaruj sosem ketchupowym.
Następnie nakładaj szpinak - jak wolisz, albo partiami (ja tak zrobiłam), albo posmaruj jako kolejną warstwą.
Pozostałe składniki układaj na "pizzy", na wierzch starkuj mozzarellę.

Całość wstaw do piekarnika i piecz jedynie do stopienia sera.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 22.10.2013 12:57
smaczny przepis
Kate131 18.11.2012 10:43
mniam
Betka 25.08.2012 20:33
świetnie się prezentuje;)
Aleksandra15 21.08.2012 09:50
Bardzo fajne! Na pewno wykorzystam przepis!
elficzna 20.08.2012 22:35
wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak