Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto francuskie
1 sztuka -
szpinak mrożony
1/4 opakowania -
ser mozzarella
do smaku -
kiełbasa chuda
1/2 sztuki -
cebula czerwona
1/2 sztuki -
Kukurydza z Puszki
1/2 sztuki -
pomidory suszone w zalewie
4 plastry -
pieczarki
4 sztuki -
ketchup
2 łyżki -
Czosnek suszony Prymat
do smaku -
oliwa
1 łyżeczka -
jajko
1 sztuka -
masło
1 łyżka -
papryka czerwona
1/4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania nie-PIZZA
Ciasto francuskie rozłóż na blasze, na dodanym pergaminie. Aby ciasto nie wyrosło zbyt mocno, należy je nakłuwać widelcem. Rozmąć jajko i smaruj nim wierzch ciasta - dzięki temu ładnie się zarumieni.
Ciasto piecz wg wskazówek na opakowaniu - do momentu kiedy zacznie się rumienić.
W czasie pieczenia ciasta przygotuj pozostałe składniki:
Na maśle usmaż szpinak, przyprawiając go do smaku. Odstaw.
W oddzielnej miseczce wymieszaj: ketchup, oliwę, czosnek i oregano (pamiętaj, aby wsypując oregano, rozetrzeć je w rękach - dzięki temu uwolni swój aromat). Odstaw na bok.
Kiełbaskę pokrój w plasterki i usmaż na chrupiąco.
Paprykę pokrój w poprzek w "plasterki".
Cebulę pokrój w półplasterki.
Suszone pomidorki pokrój w paseczki.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
Po upieczeniu ciasta, odstaw je i posmaruj sosem ketchupowym.
Następnie nakładaj szpinak - jak wolisz, albo partiami (ja tak zrobiłam), albo posmaruj jako kolejną warstwą.
Pozostałe składniki układaj na "pizzy", na wierzch starkuj mozzarellę.
Całość wstaw do piekarnika i piecz jedynie do stopienia sera.
Smacznego!
Komentarze (5)