Ula

nie-PIZZA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 sztuka
  • szpinak mrożony

    1/4 opakowania
  • ser mozzarella

    do smaku
  • kiełbasa chuda

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • Kukurydza z Puszki

    1/2 sztuki
  • pomidory suszone w zalewie

    4 plastry
  • pieczarki

    4 sztuki
  • ketchup

    2 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1/4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (jeśli używasz termoobiegu, jeśli nie - zwiększ do 200).

Ciasto francuskie rozłóż na blasze, na dodanym pergaminie. Aby ciasto nie wyrosło zbyt mocno, należy je nakłuwać widelcem. Rozmąć jajko i smaruj nim wierzch ciasta - dzięki temu ładnie się zarumieni.
Ciasto piecz wg wskazówek na opakowaniu - do momentu kiedy zacznie się rumienić.

W czasie pieczenia ciasta przygotuj pozostałe składniki:
Na maśle usmaż szpinak, przyprawiając go do smaku. Odstaw.
W oddzielnej miseczce wymieszaj: ketchup, oliwę, czosnek i oregano (pamiętaj, aby wsypując oregano, rozetrzeć je w rękach - dzięki temu uwolni swój aromat). Odstaw na bok.
Kiełbaskę pokrój w plasterki i usmaż na chrupiąco.
Paprykę pokrój w poprzek w "plasterki".
Cebulę pokrój w półplasterki.
Suszone pomidorki pokrój w paseczki.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.

Po upieczeniu ciasta, odstaw je i posmaruj sosem ketchupowym.
Następnie nakładaj szpinak - jak wolisz, albo partiami (ja tak zrobiłam), albo posmaruj jako kolejną warstwą.
Pozostałe składniki układaj na "pizzy", na wierzch starkuj mozzarellę.

Całość wstaw do piekarnika i piecz jedynie do stopienia sera.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jastinka 22.10.2013 12:57
smaczny przepis
Kate131 18.11.2012 10:43
mniam
Betka 25.08.2012 20:33
świetnie się prezentuje;)
Aleksandra15 21.08.2012 09:50
Bardzo fajne! Na pewno wykorzystam przepis!
elficzna 20.08.2012 22:35
wygląda pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat