Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niemiecki chleb lniany

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 1 lyzka
woda 180 g
mąka żytnia 180g chlebowa

Namaczanka

siemię lniane 45 g
woda 140 g

ciasto właściwe

mąka pszenna typ 750 350 g
woda 60 g
sól 1 czubata lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Niemiecki chleb lniany

Kroki postępowania

1
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z mąką i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Krok 1 - Niemiecki chleb lniany foto
2

Wieczorem przygotować również namaczankę: siemię lniane zalać wodą, przykryć szczelnie i odstawić.
Krok 2 - Niemiecki chleb lniany foto
3

Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól.
Krok 3 - Niemiecki chleb lniany foto
4
Do zaczynu wlać 60 g wody, wymieszać, wlać do misy, dodać namaczankę.
Krok 4 - Niemiecki chleb lniany foto
5
Mieszać 5 minut na 3 prędkości. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krok 5 - Niemiecki chleb lniany foto
6

Następnie przełożyć do keksówki (użyłam 10x30cm, można użyć mniejszej bo chlebek wyszedł niewysoki), wyrównać mokrą dłonią i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut. Wystudzić na kratce
Krok 6 - Niemiecki chleb lniany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 17.09.2014 23:18
Lubię takie "ciężkie" chleby, muszę koniecznie wypróbować.
Alex_M 11.09.2014 15:37
@Mniam, to dobrze, bo siemię jest baaardzo zdrowe :)
cris04 11.09.2014 15:08
Smaczny i zdrowy.Bardzo lubię taką konsystencję chleba.
Mniam 11.09.2014 11:17
Ostatnio bardzo mi posmakowały chleby z dużą ilością lnu :)
olkaaa 11.09.2014 07:27
muszę spróbować
RenataZ-et 10.09.2014 23:52
Na pewno smaczny i zdrowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak