Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niedzielne rolady z boczkiem i cebulą z łopatki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 12 plastrów
cebula 2-3 szt
boczek 400 g
sól i pieprz
woda
smalec 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 4-5 ziarenek
mąka 1-2 łyżki
śmietana 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Niedzielne rolady z boczkiem i cebulą z łopatki

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, doprawiamy i rozklejajmy.
Krok 1 - Niedzielne rolady z boczkiem i cebulą z łopatki  foto
2
Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki lub piórka, boczek kroimy w paski.
Krok 2 - Niedzielne rolady z boczkiem i cebulą z łopatki  foto
3
Na każdym kawałku mięsa układamy po porcji cebuli i boczku.
Krok 3 - Niedzielne rolady z boczkiem i cebulą z łopatki  foto
4
zawijamy w roladę chowając boki do środka, zawijamy nićmi.
Krok 4 - Niedzielne rolady z boczkiem i cebulą z łopatki  foto
5
W szerokim garnku przesmażamy rolady na smalcu dość mocno do zarumienienia.
Krok 5 - Niedzielne rolady z boczkiem i cebulą z łopatki  foto
6
Zalewamy wodą do wysokości rolad, dodajemy liść, ziele angielskie i trochę soli - gotujemy przez około 90 minut pod częściowym przykryciem. Na koniec zagęszczamy sos mąką roztrzepana w śmietanie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 6 - Niedzielne rolady z boczkiem i cebulą z łopatki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 22.02.2015 10:44
Pysznie i domowo. Tak lubię :D Mniam!
Sroczka 22.02.2015 09:46
Zjadłabym takie mięsko na obiad.
Renata9 22.02.2015 09:11
Smaczne roladki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak