Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 90 g
masło 80 g
cukier 150 g
kakao 40 g
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

KREM ŚMIETANKOWY

serek mascarpone 300 g
śmietana 36% 150 ml
biała czekolada 120 g

POLEWA

mleko 3 łyzki
kakao 3 łyzki
masło 100 g
cukier puder 3 łyzki

DODATKOWO

czekolada mleczna 50 g
płatki kukurydziane 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

KREM ŚMIETANKOWY:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy.

POLEWA:

Uwaga!

Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy!

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Wrzucamy posiekane masło, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy przesiane kakao – wszystko razem dokładnie, energicznie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu.

Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem.

Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą.

Odstawiamy na ok. 30 minut.

Zajadamy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

isa_now83 12.11.2019 12:35
Ciasto z podanego przepisu jest bardzo gęste. Nie ma mowy o "wylaniu" go na tortownicę. Rozprowadzenie łyżką też nie było możliwe. Dolałam trochę mleka aby nieco rozrzedzić. Co do pozostałej części wykonania - polanie gorącą polewą - nie polecam. Wszystko spłynęło razem z kremem :-( Dobrze że ciasto było na domowy użytek (jakoś uratowałam całokształt ;-D ) bo nie było by się czym pochwalić przed gośćmi. Poza tymi minusami ciasto przepyszne i pomysłowe, jednak trzeba udoskonalić wykonanie.
Doradca Smaku 13.11.2019 09:14
Dziękuję za opinię.
Tito-Zoja 11.10.2019 15:09
Jak dużo trzeba dodać proszku do pieczenia?
Doradca Smaku 14.10.2019 15:56
2 łyżeczki proszku do pieczenia
asiatok 16.07.2016 21:19
pomysłowe:)
Katarzyna59 30.03.2015 17:04
super pomysł
dodi 30.03.2015 14:28
ślicznie wygląda
Wacław 30.03.2015 10:40
wspaniałe ciasto
agnieszka214 30.03.2015 08:57
fajnie czekoladowe ciacho
paulina2157 30.03.2015 07:51
pysznie wygląda
Ali 30.03.2015 07:43
Wygląda smakowicie :)
Krzysztof15 30.03.2015 07:08
bardzo smaczne
gosia1988 30.03.2015 06:45
ale smakowicie wygląda i pewnie super smakuje
Internetowa Kuchnia 30.03.2015 00:47
pyszne! Jadłam kiedyś podobne :)
Barbara777 29.03.2015 23:35
pyszności mniam
jagoda5913 29.03.2015 23:07
Piękne wygląda
kloruś 29.03.2015 23:02
wygląda fantastycznie! porywam kawałek!
Edith85 29.03.2015 22:52
ach, zjadłabym...
ada.la 29.03.2015 22:31
pomysłowe ciasto
wwwiolka 29.03.2015 22:25
Bardzo fajny przepis.
Cranberry 29.03.2015 22:20
Fajne ciacho
jasiek 29.03.2015 22:17
ale ciacho mniam
dollce 29.03.2015 22:16
Fajna propozycja
bietka 29.03.2015 21:54
pyszne ciacho :

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak