Przepis i sposób przygotowania na: NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI
CIASTO:
Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty.
KREM ŚMIETANKOWY:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy.
POLEWA:
Uwaga!
Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy!
W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Wrzucamy posiekane masło, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy przesiane kakao – wszystko razem dokładnie, energicznie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu.
Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem.
Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą.
Odstawiamy na ok. 30 minut.
Zajadamy!