NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    90 g
  • masło

    80 g
  • cukier

    150 g
  • kakao

    40 g
  • jajko

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

KREM ŚMIETANKOWY

  • serek mascarpone

    300 g
  • śmietana 36%

    150 ml
  • biała czekolada

    120 g

POLEWA

  • mleko

    3 łyzki
  • kakao

    3 łyzki
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    3 łyzki

DODATKOWO

  • czekolada mleczna

    50 g
  • płatki kukurydziane

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

KREM ŚMIETANKOWY:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy.

POLEWA:

Uwaga!

Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy!

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Wrzucamy posiekane masło, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy przesiane kakao – wszystko razem dokładnie, energicznie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu.

Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem.

Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą.

Odstawiamy na ok. 30 minut.

Zajadamy!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
isa_now83 12.11.2019 12:35
Ciasto z podanego przepisu jest bardzo gęste. Nie ma mowy o "wylaniu" go na tortownicę. Rozprowadzenie łyżką też nie było możliwe. Dolałam trochę mleka aby nieco rozrzedzić. Co do pozostałej części wykonania - polanie gorącą polewą - nie polecam. Wszystko spłynęło razem z kremem :-( Dobrze że ciasto było na domowy użytek (jakoś uratowałam całokształt ;-D ) bo nie było by się czym pochwalić przed gośćmi. Poza tymi minusami ciasto przepyszne i pomysłowe, jednak trzeba udoskonalić wykonanie.
Doradca Smaku 13.11.2019 09:14
Dziękuję za opinię.
Tito-Zoja 11.10.2019 15:09
Jak dużo trzeba dodać proszku do pieczenia?
Doradca Smaku 14.10.2019 15:56
2 łyżeczki proszku do pieczenia
asiatok 16.07.2016 21:19
pomysłowe:)
Katarzyna59 30.03.2015 17:04
super pomysł
dodi 30.03.2015 14:28
ślicznie wygląda
Wacław 30.03.2015 10:40
wspaniałe ciasto
agnieszka214 30.03.2015 08:57
fajnie czekoladowe ciacho
paulina2157 30.03.2015 07:51
pysznie wygląda
Ali 30.03.2015 07:43
Wygląda smakowicie :)
Krzysztof15 30.03.2015 07:08
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat