Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nelsońska zapiekanka z ziemniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
grzyby suszone 5 dag
cebula biała 1 szt
sól do smaku
pieprz
śmietana 1 szklanka
jajko ugotowane na twardo 5 szt
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Nelsońska zapiekanka z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Grzyby wypłukać, namoczyć i obgotować( wywar odstawić). Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i również obgotować przez 3 minuty. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami, plastry ziemniaków, cebuli , grubsze plastry jaj oraz pokrojone grzyby. Każdą warstwę posolić, posypać pieprzem i wiórkami masła, na wierzchu powinny być ziemniaki.
Krok 1 - Nelsońska zapiekanka z ziemniakami foto
2
Całość zalać śmietaną wymieszaną z wywarem grzybowym. Naczynie nakryć i piec około godziny w temperaturze 170- 180 stopni.
Krok 2 - Nelsońska zapiekanka z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 15.06.2014 11:01
podoba mi się ten przepis
Gracer 15.06.2014 10:04
super zjadłoby się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak