Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naturalnie czerwone naleśniki (buraczkowe)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

buraki 250 g
mąka pszenna 100 g
jajko 4 średnie
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
ksylitol 2 łyżeczki
jogurt grecki 3-4 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

dodatkowo

banan 1-2 sztuki
cukier waniliowy opakowanie do posypania
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki do posypania
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: naturalnie czerwone naleśniki (buraczkowe)

Z tych proporcji wychodzi 6 naleśników.
Buraka średniej wielkości wyszorować, owinąć w folię aluminiową lśniącą stroną do wewnątrz i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni na około 45 minut. Zostawić w foli aż wystygnie, potem obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Do blendera kielichowego wrzucić wszystkie składniki na naleśniki i zmiksować na gładkie ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Naleśniki smażyć z obu stron, smażą się szybko, trzeba ich pilnować.
Serwować posypane cukrem waniliowym i cynamonem, z bananem.
Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.10.2014 22:44
ciekawy pomysł
Kejti 10.10.2014 08:11
Pomysłowe,ciekawe jak smakują :-)
Alex_M 08.10.2014 17:53
pięknie wyglądają takie naleśniczki :)
Futka 08.10.2014 13:32
Wspaniałe! Kocham buraki, więc na pewno skorzystam z przepisu :)
Ankha 08.10.2014 07:08
Oryginalna propozycja
RenataZ-et 07.10.2014 21:52
bardzo fajne :)
fotoviderek 07.10.2014 18:53
Wyglądają niesamowicie :)
kasienka23 07.10.2014 18:10
bardzo fajny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak