naturalnie czerwone naleśniki (buraczkowe)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • buraki

    250 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • jajko

    4 średnie
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ksylitol

    2 łyżeczki
  • jogurt grecki

    3-4 łyżeczki
  • masło

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

dodatkowo

  • banan

    1-2 sztuki
  • cukier waniliowy

    opakowanie do posypania
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z tych proporcji wychodzi 6 naleśników.
Buraka średniej wielkości wyszorować, owinąć w folię aluminiową lśniącą stroną do wewnątrz i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni na około 45 minut. Zostawić w foli aż wystygnie, potem obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Do blendera kielichowego wrzucić wszystkie składniki na naleśniki i zmiksować na gładkie ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Naleśniki smażyć z obu stron, smażą się szybko, trzeba ich pilnować.
Serwować posypane cukrem waniliowym i cynamonem, z bananem.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 19.10.2014 22:44
ciekawy pomysł
Kejti 10.10.2014 08:11
Pomysłowe,ciekawe jak smakują :-)
Alex_M 08.10.2014 17:53
pięknie wyglądają takie naleśniczki :)
Futka 08.10.2014 13:32
Wspaniałe! Kocham buraki, więc na pewno skorzystam z przepisu :)
Ankha 08.10.2014 07:08
Oryginalna propozycja
RenataZ-et 07.10.2014 21:52
bardzo fajne :)
fotoviderek 07.10.2014 18:53
Wyglądają niesamowicie :)
kasienka23 07.10.2014 18:10
bardzo fajny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat