Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka Beaty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
masa
margaryna 1 kostka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 1
mleko 1/2 l
żółtko jajek 5-6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka Beaty

Kroki postępowania

1
Płat ciasta dzielimy na dwa kwadraty, nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika .
Krok 1 - Napoleonka Beaty foto
2
Pieczemy w 200C około 15-20 minut .
Krok 2 - Napoleonka Beaty foto
3
Gotujemy szkl. mleka z cukrami .W drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz żółtkami.Wlewamy do gotującego się mleka , gotujemy na malym ogniu , aż masa zgęstnieje .
Krok 3 - Napoleonka Beaty foto
4
Margarynę utrzeć w makutrze , dodajemy po łyżce ostudzonej masy jajecznej .
Krok 4 - Napoleonka Beaty foto
5
platy ciasta przekladamy masą , ciasto posypujemy cukrem pudrem .
Krok 5 - Napoleonka Beaty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 07.11.2013 06:07
super ciacho
wirtualnykucharz 06.11.2013 18:06
ma pani talent kulinarny , nie zprzeczę!
martyna94 06.11.2013 17:59
fajna dekoracja i napoleonka fajnie wygląda
Smaczna_B 06.11.2013 16:58
zapraszam na kawałeczek:)
Krzysztof15 06.11.2013 16:42
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak