Napoleonka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl.
  • margaryna

    1 szt.
  • śmietana

    1/2 szkl.
  • mleko

    2 szkl.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • masło

    1 czubata łyzka
  • mąka

    3/4 szkl.
  • żółtka

    3 szt.
  • cukier puder

    wg.uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę,margarynę i śmietanę siekać nożem a następnie zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części i upiec.
Masa I
1 szklanka mleka,1/2 szklanki cukru,1 łyżka masła - zagotować
Masa II
1 szkl.mleka, 3/4 szkl.mąki i żółtka roztrzepać - można dodać aromat i II masę wlać do I dobrze zamieszać i zagotować
Na upieczony placek wyłożyć masę,przykryć drugim plackiem i jak troszkę ostygnie posypac cukrem pudrem.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 27.09.2013 08:36
Taki kawałek ciacha by mi wystarczył :-)
Ada-Gaba 17.06.2013 06:51
rewelacyjne ciacho
Aneta41 26.04.2013 11:47
achhh nic tylko schrupać:)
IZABELA29 18.02.2013 08:42
dawno nie robiłam
Izabela/bella81 09.01.2013 10:00
lubię
Motorek 24.11.2012 17:09
pycha
caralajna 18.11.2012 11:47
pyszne ciacho
ben-ka 03.09.2012 08:43
zrób z mojego przepisu , nam bardzo smakuje.
anemon 03.09.2012 07:23
Ja robiłam tylko raz, ale niestety z innego przepisu i to była komletna klapa. Szkoda, że wtedy nie miałam Twojego przepisu. Wspaniale się prezentuje.
IZABELA29 17.08.2012 14:00
dawno nierobiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat