Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanka
śmietana 18 proc 1 szklanka
margaryna 1 sztuka

krem

mleko 2% 1 litr
budyń waniliowy 2 sztuka
mąka pszenna 3 łyżka
margaryna 0,5 kostka
cukier kryształ 1,5 szklanka
cukier wanilinowy 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka

Przygotowanie ciasta:
Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść ciasto, które należy następnie podzielić na trzy części. Upiec osobno trzy placki na złóty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu;
Zagotować 1 litr mleka, dodać cukier waniliowy i margarynę. Pozostałe mleko ( 1 szklanka) zmiksować z budyniami, mąką pszenną i zółtkami. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, zagotować - ciągle mieszając -. Następnie jeszcze ciepłym budyniem przełożyć przestudzone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak