Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bez czarny kwiatostan 10 baldachów
cytryna 1/2 szt
cukier 1 szkl
woda 200 ml
spirytus 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu zrywamy jak najdalej od drogi, rankiem w słoneczny dzień i najlepiej z różnych krzewów. Rozkładamy je na gazecie, odstawiamy na 2 godziny aby wszystkie owady wyleciały. Następnie obrywamy tylko kwiaty bez łodyżek i wkładamy do dużego słoja. Wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do ostudzenia. Kwiaty zalewamy ostudzonym syropem cukrowym i dodajemy sparzoną cytrynę pokrojoną w duże plastry. Wywar odstawiamy w słoneczne miejsce na 7 dni co jakiś czas sprawdzamy, czy sok nie fermentuje i mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Po tym czasie syrop przecedzamy przez gęste sitko i wlewamy spirytus, mieszamy i szczelnie zamykamy. Nalewkę odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce, i co 3 dni potrząsamy zawartością butelki. Po tym czasie jeszcze raz filtrujemy i rozlewamy do butelek lub karafki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak