Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka pomarańczowo-kawowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 1 szt
kawa ziarnista 5 dag
woda 250 ml
cukier 30 dag
spirytus 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka pomarańczowo-kawowa

Do garnka wsypać cukier i zalać wodą. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Do lekko ciepłego syropu wlać spirytus. Zamieszać delikatnie. Pomarańczę natomiast należy ponacinać i w miejsca te należy powkładać ziarna kawy.Tak powstałą pomarańcze Umieszczamy w słoju i zalewamy przygotowanym wcześniej płynem.Odstawiamy na 7 tygodni. Po tym czasie należy przelać przez gazę,im drobniejsza tym lepiej. Przelać do butelek i czekać przez kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie można już próbować do woli. Wydaje się,że 10 tygodni to dużo,ale na taki aromat i smak warto czekać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna40 02.09.2012 15:40
moje smaki!
parysek10 02.09.2012 13:05
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak