Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka jeżynowa z cynamonem i wanilią

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 2 kg
cukier 1 kg
cynamon Prymat 3 kawałki kory
wanilia 3 laski
spirytus 700 ml

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka jeżynowa z cynamonem i wanilią

Do dużej butelki włożyłam umyte jeżyny.Dodałam cukier oraz pokrojoną korę cynamonu i laski wanilii. Butelkę zakręciłam i odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 dni, co jakiś czas wstrząsałam butelką.

Następnie dolałam spirytus i odstawiłam w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc. Co parę dni wstrząsałam butelką.

Po miesiącu przecedziłam owoce. Nalewkę przelałam do mniejszych butelek i odstawiłam w chłodne miejsce na parę miesięcy.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.07.2013 07:55
Też tak robiłam
Monika78 28.08.2012 16:43
rozgrzewajacy cynamon i piekna won wanilii.. idealne polaczenie na jesienne wieczory ;)
Zdzisław 27.08.2012 14:20
w zimie dla zdrowia wskazany kieliszek
jola1508 27.08.2012 12:14
dobra naleweczka :) mmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak