Nalewka jarzębinowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    50 dag
  • spirytus 70%

    1,5 litra
  • woda

    0,3 litra
  • owoce

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwaga: Aby uzyskać spirytus 70 %, należy zmieszać w równych proporcjach spirytus 96% z wódką 40%. Jarzębinę przemrozić, oddzielić owoce od gałązek, umyć, osączyć. Zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Zlać nalew. Zagotować wodę z cukrem. Owoce jarzębiny zalać syropem, odstawić na 3-4 tygodnie. Zlać nalew z owoców jarzębiny i połączyć z pierwszym. Nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtracyjną i rozlać do ciemnych butelek. Do degustacji nadaje się po pół roku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat