Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka "bziakówka"

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty bzu baldachy) 50 sztuk
cytryny 4 sztuki
cukier 50 dkg
spirytus 1 litr
suszony korzeń arcydzięgla 1 łyżeczka
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka "bziakówka"

Do dużego słoja, albo do dwóch mniejszych wkładamy całe baldachy dobrze rozkwitniętych kwiatów czarnego bzu, usuwając nożyczkami albo mocnym grzebieniem jak najwięcej łodyżek, można też obrywać kwiaty palcami, metoda jest dowolna, ważne jedynie, żeby zachować jak najwięcej pyłku z kwiatów.
Warstwę kwiatów przekładamy warstwą cienko pokrojonych plasterków cytryny bez pestek, wszystko lekko ugniatając.
Zawartość słoja zalewamy przestudzonym syropem cukrowym, ma przykryć kwiaty i cytrynę, jeśli nie przykrywa, to znowu ugniatamy.
Zakrywamy czystą szmatką lnianą lub zakręcamy pokrywką, stawiamy na ok. 5-10 dni w nasłonecznionym oknie i od czasu do czasu mieszamy.
Zlewamy przez sito wytworzony syrop, dodajemy do niego spirytus w takiej ilości żeby osiągnąć oczekiwaną moc nalewki, np. 35 %, korzeń arcydzięgla (mniej więcej płaska łyżka na ok. 2 litry nalewki, ale uwaga, bo dodaje metalicznego posmaku i nalewka musi leżakować o wiele dłużej, sok z 2 limonek, i według uznania miodu do smaku, zostawiamy wszystko na dwa tygodnie od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie zlewamy alkohol i odstawiamy do sklarowania, na koniec przecedzamy np. przez filtr od kawy albo watkę w lejku.
Nalewka powinna dojrzewać przynajmniej pół roku, ale zyskuje, gdy wytrzyma dłużej...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak