Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

NALEŚNIKI

  • mąka pszenna

    2 1/2 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • woda

    1 szkl
  • jajko

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

NADZIENIE

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • cebule

    2 szt
  • ząbki czosnku

    6 szt
  • szpinak mrożony

    450 g
  • przecier pomidorowy

    1/2 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    80 g
  • cukier

    szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ser żółty gouda tarty

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
Przygotować ciasto na naleśniki. Utrzeć jajka do białości, a następnie dając naprzemiennie płynne składniki z przesianą mąką. Kiedy ciasto będzie jednolite, usmażyć na patelni 6 naleśników o średnicy ok 22 cm. Aby naleśniki miały równe brzegi odcięłam krawędzie.
Krok 2 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Podzielić na pół. Do jednej dodać rozmrożony i odsączony szpinak. Przyprawić solą, pieprzem i 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Chwilę podsmażyć i odstawić.
Krok 3 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
Do drugiej połowy cebuli dodać resztę czosnku i mięso mielone.
Krok 4 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
Kiedy się usmaży wlać przecier i koncentrat pomidorowy. Przyprawić dodając bazylię na samym końcu, czyli wtedy kiedy większość płynów odparuje. Możemy zagęścić odrobiną mąki.
Krok 5 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Szpinak podzielić na dwie części, a sos mięsny na trzy. Smarować w takiej kolejności: naleśnik-mięso-ser żółty-naleśnik-szpinak-ser żółty-naleśnik-mięso-ser żółty itd.
Krok 6 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
Na wierzchu powinien być naleśnik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. 10 min przed końcem wierzch posypać żółtym serem. Podawać na gorąco. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 14.02.2015 22:44
Fakt, czosnkowo było :) Cieszę się niezmiernie i dziękuję za miły komentarz :)
Marcelina_I_Już 04.02.2015 15:09
Danie się udało, jednak z czosnkiem trzeba uważać (według smaku), właśnie jestem po zjedzeniu owego dania, jest banalne w przygotowaniu. Polecam każdemu. Pozdrawiam i dziękuję za wstawienie przepisu.
Kuchenka 01.01.2015 21:57
wspaniałe danie
ppaulina 15.12.2014 15:02
wygląda rewelacyjnie
Ada-Gaba 07.12.2014 19:54
znakomity torcik, fajna wersja
kasia.s 25.11.2014 08:35
Pysznie wygląda:)
turkus3 24.11.2014 21:54
bardzo smacznie wygląda :-)
Kolorowa 24.11.2014 20:09
Ależ ciasto nietypowe.
mysza75 24.11.2014 18:46
jaki fajny torcik wytrawny
Alex_M 24.11.2014 17:47
pysznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat