Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 1 szt
mąka 1 szkl
mleko 1 szkl
woda gazowana 1/2 szkl
sól szczypta
olej 2 łyż

Farsz

ser feta 200 g
szpinak 150 g
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
olej

Ponadto

ser żółty 2 łyż
masło lub margaryna

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Kroki postępowania

1
Szpinak i czosnek siekamy. Przesmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Krok 1 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą foto
2
Jajko mieszamy z solą. Dodajemy mąkę, mleko i wodę oraz olej. Dokładnie mieszamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny.
Krok 2 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą foto
3
Wylewamy na patelnie porcje ciasta, równomiernie rozprowadzamy i smażymy cienkie placki z obu stron.
Krok 3 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą foto
4
Farszem smarujemy placki i zwijamy naleśniki podwijając końce do dołu. Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy startym serem i zapiekamy ok 10 - 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Smacznego!
Krok 4 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 19.11.2014 15:46
Bardzo lubię.
gosia561 21.06.2014 15:06
takie to ja lubię, ale zawsze daję więcej szpinaku
asiczekz 21.06.2014 12:28
wyglądają apetycznie :)
Krystyna32 21.06.2014 09:09
moje ulubione, pycha
Janina 21.06.2014 00:11
Smaczne takie, lubimy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak