Naleśniki zapiekane z serem

Naleśniki zapiekane z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mleko

    2,5 szkl
  • jajka

    1 szt
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • olej

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 torebka

Nadzienie

  • twaróg

    250 g
  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki

Dodatki

  • śmietana 30%

    100 ml
  • jajka

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • maliny

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Na patelni o średnicy 26 cm rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki.Twaróg przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i śmietanę. Dokładnie wszystko wyrabiamy na gładką masę, smarujemy naleśniki i zwijamy w rulony. Następnie układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym.Jajka miksujemy razem ze śmietaną i cukrem tylko do połączenia się składników i zalewamy naleśniki. Foremkę z naleśnikami wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut (do lekkiego zbrązowienia wierzchu zalewy). Dekorujemy malinami. Można posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

katarzynka455

14.11.2017 12:24
smaczne naleśniczki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat