Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki zapiekane z fasolką szparagową polane sosem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wytrawne naleśniki to doskonały pomysł na obiad lub kolację. W tej wegetariańskiej wersji ze szparagami dopełnia je sos na bazie jogurtu naturalnego, który z dodatkiem majonezu i czosnku tworzy idealne podkreślenie ciasta z warzywami.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1 szklanka
woda zimna 1/2 szklanki
olej do smażenia 1/2 szklanki
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku
cukier 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki

Farsz:

fasolka szparagowa 300 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżeczki
masło klarowane 3 łyżki

Sos:

czosnek 1 ząbek
jogurt naturalny 3 łyżki
majonez 1 łyżka
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki zapiekane z fasolką szparagową polane sosem

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić wytrawne naleśniki
  • jak zrobić naleśniki ze szparagami
  • z czym podawać wytrawne naleśniki

1. Wlej mleko do naczynia, dodaj jajka, sól i cukier.

2. Wymieszaj lub zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę i wodę, zmiksuj. Usmaż naleśniki z obu stron.

3. Fasolkę ugotuj, odlej wodę, przełóż na rozgrzaną patelnię, poddusić z masłem klarowanym, posyp bułką tartą i przypraw solą.

4. Gotową fasolkę ułóż na naleśnikach, złóż na pół i zapiecz w piekarniku lub na patelni. Następnie polej je sosem przygotowanym z podanych składników.

Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak