Naleśniki z serem i jogurtem greckim

Naleśniki z serem i jogurtem greckim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w środku przeniosą nas w najcudowniejsze smaki dzieciństwa. To danie dla małych oraz dużych smakoszy. Możemy serwować je na śniadanie, obiad lub podwieczorek o każdej porze roku. Przepis na złote naleśniki z serem i jogurtem greckim.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO NALEŚNIKOWE

  • mąka

    1.2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    0.5 szklanki
  • jajko małe

    3 sztuki
  • masło roztopione

    4 łyżki
  • cukier

    1.5 łyżki
  • sól

    1 szczypta

NADZIENIE SEROWE

  • ser biały

    500 gramów
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier zwykły* oraz waniliowy** i wszystko dokładnie mieszamy.

* Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.

** Zamiast cukru waniliowego możemy dodać także cynamon lub startą skórkę pomarańczową.

KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka*, wlewamy mleko, wodę oraz roztopione masło**, dodajemy szczyptę soli oraz 1,5 łyżki cukru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia).

* Jajka, mleko i woda powinny mieć temperaturę pokojową.

** Roztopione masło przed dodaniem do ciasta należy ostudzić.

KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcemy złożyć je w kopertę, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Futka
Naleśniki z serem pysznie smakują polane miodem lub syropem klonowym. Możemy dodać do nich także sezonowe owoce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat