Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z serem i jogurtem greckim

5.0
(97)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w środku przeniosą nas w najcudowniejsze smaki dzieciństwa. To danie dla małych oraz dużych smakoszy. Możemy serwować je na śniadanie, obiad lub podwieczorek o każdej porze roku. Przepis na złote naleśniki z serem i jogurtem greckim.

Składniki:

CIASTO NALEŚNIKOWE

mąka 1.2 szklanki
mleko 1 szklanka
woda 0.5 szklanki
jajko małe 3 sztuki
masło roztopione 4 łyżki
cukier 1.5 łyżki
sól 1 szczypta

NADZIENIE SEROWE

ser biały 500 gramów
jogurt grecki 2 łyżki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka

Porada

Naleśniki z serem pysznie smakują polane miodem lub syropem klonowym. Możemy dodać do nich także sezonowe owoce.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serem i jogurtem greckim

KROK 1. Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier zwykły* oraz waniliowy** i wszystko dokładnie mieszamy.

* Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.

** Zamiast cukru waniliowego możemy dodać także cynamon lub startą skórkę pomarańczową.

KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka*, wlewamy mleko, wodę oraz roztopione masło**, dodajemy szczyptę soli oraz 1,5 łyżki cukru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia).

* Jajka, mleko i woda powinny mieć temperaturę pokojową.

** Roztopione masło przed dodaniem do ciasta należy ostudzić.

KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcemy złożyć je w kopertę, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak