Naleśniki z serem i jogurtem greckim

Naleśniki z serem i jogurtem greckim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w środku przeniosą nas w najcudowniejsze smaki dzieciństwa. To danie dla małych oraz dużych smakoszy. Możemy serwować je na śniadanie, obiad lub podwieczorek o każdej porze roku. Przepis na złote naleśniki z serem i jogurtem greckim.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO NALEŚNIKOWE

  • mąka

    1.2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    0.5 szklanki
  • jajko małe

    3 sztuki
  • masło roztopione

    4 łyżki
  • cukier

    1.5 łyżki
  • sól

    1 szczypta

NADZIENIE SEROWE

  • ser biały

    500 gramów
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z serem i jogurtem greckim

KROK 1. Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier zwykły* oraz waniliowy** i wszystko dokładnie mieszamy.

* Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.

** Zamiast cukru waniliowego możemy dodać także cynamon lub startą skórkę pomarańczową.

KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka*, wlewamy mleko, wodę oraz roztopione masło**, dodajemy szczyptę soli oraz 1,5 łyżki cukru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia).

* Jajka, mleko i woda powinny mieć temperaturę pokojową.

** Roztopione masło przed dodaniem do ciasta należy ostudzić.

KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcemy złożyć je w kopertę, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Futka
Naleśniki z serem pysznie smakują polane miodem lub syropem klonowym. Możemy dodać do nich także sezonowe owoce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat