Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO NALEŚNIKOWE
-
mąka
1.2 szklanki -
mleko
1 szklanka -
woda
0.5 szklanki -
jajko małe
3 sztuki -
masło roztopione
4 łyżki -
cukier
1.5 łyżki -
sól
1 szczypta
NADZIENIE SEROWE
-
ser biały
500 gramów -
jogurt grecki
2 łyżki -
cukier
4 łyżki -
cukier waniliowy
1 łyżka -
żółtko jajek
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z serem i jogurtem greckim
KROK 1. Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier zwykły* oraz waniliowy** i wszystko dokładnie mieszamy.
* Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.
** Zamiast cukru waniliowego możemy dodać także cynamon lub startą skórkę pomarańczową.
KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka*, wlewamy mleko, wodę oraz roztopione masło**, dodajemy szczyptę soli oraz 1,5 łyżki cukru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia).
* Jajka, mleko i woda powinny mieć temperaturę pokojową.
** Roztopione masło przed dodaniem do ciasta należy ostudzić.
KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcemy złożyć je w kopertę, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Naleśniki z serem pysznie smakują polane miodem lub syropem klonowym. Możemy dodać do nich także sezonowe owoce.![]()
Komentarze (0)