Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z powidłami śliwkowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 0,5 szklanki
jaja 2 szt
sól do smaku
cukier 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
olej rzepakowy 100 ml
powidła śliwkowe (węgierkowe) 200 g
woda 1/4 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z powidłami śliwkowymi

Kroki postępowania

1
W naczyniu rozmieszać mleko z przesianą mąką , jajkami , proszkiem do pieczenia , szczyptą soli , cukru . Dolać wody i wymieszać na gładkie ciasto lejące. Odstawić na 30 minut .
Krok 1 - Naleśniki  z powidłami śliwkowymi foto
2
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju rzepakowego i nalewać ciasto . Smażyć naleśniki i przewrócić na drugą stronę.
Krok 2 - Naleśniki  z powidłami śliwkowymi foto
3
Usmażone układać na talerzu.
Krok 3 - Naleśniki  z powidłami śliwkowymi foto
4
Wyłożone naleśniki na talerzu posmarować powidłami śliwkowymi wcześniej zmieszanymi z imbirem.
Krok 4 - Naleśniki  z powidłami śliwkowymi foto
5
Składać w trójkąty ,można posypać cukrem pudrem i podawać ciepłe za raz po przygotowaniu.
Krok 5 - Naleśniki  z powidłami śliwkowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 27.02.2016 15:16
Moje ulubione nadzienie do naleśników - lubię z wszystkim ale z domowymi powidłami śliwkowymi najbardziej:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak