Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z kiełbasą i warzywami zapiekane z dwoma serami
Mąkę, sól, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od 3/4 szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę siekam, pieczarki kroję w półplasterki. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne i papryki słodkiej. Kiedy warzywa z kiełbasą lekko się zarumienią dodaję pomidory, chwilę gotuję na małym ogniu. Doprawiam do smaku solą, cukrem i bazylią. Dodaję śmietanę i ser żółty, dokładnie mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę.
Na naleśnikach układam farsz, zwijam w rulony, układam na brytfance. Całość posypuję serem żółtym oraz pokrojoną mozzarellą i listkami bazylii.
Naleśniki zapiekam przez 10-15 minut w 200 stopniach.