Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Naleśniki
-
mąka pszenna
200 g -
mleko
1 szklanka -
woda
1 szklanka -
jaja
3 szt -
sól
szczypta
Farsz
-
kasza gryczana
100 g -
twaróg
150g półtłusty -
cebula
3 szt -
olej rzepakowy
3 łyżki -
cukier
1 szczypta -
pieprz
do smaku -
sól
do smaku
Dodatkowo
-
cebula
2 szt -
olej rzepakowy
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z kaszą i twarogiem
Kroki postępowania



Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać szczyptę cukru, smażyć, aż będzie rumiana.

Cebule wrzucić do kaszy z twarogiem, doprawić solą i pieprzem.

Na naleśniki nakładać 2 łyżki farszu, rozprowadzić równo, naleśnik złożyć w kopertę (można w trójkąt lub rulonik).

2 dodatkowe cebule podsmażyć na oleju. Podgrzane naleśniki rozłożyć na talerzach, obłożyć cebulką i posypać rzeżuchą.
Komentarze (5)