Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z kapustą i grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
jaja 3 szt.
mleko 300 cm3
woda 250 cm3
słonina 10 g
sól do smaku do smaku
olej do smażenia 50 g
olej 100 g
cebula 100 g
grzyby suszone 60 g
sól do smaku do smaku
kapusta kwaszona 1500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z kapustą i grzybami

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować.
Kapustę ugotować, odcedzić, ostudzić.
Cebulę pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu.
Zmielić kapust i grzyby, dodać zrumienioną cebulę, sól pieprz i wymieszać (jeśli masa jest wilgotna dodać bułki tartej).
Do naczynia wlać wybite jaja, dodać mleko, sól i wymieszać trzepaczką rózgową.
Następnie wsypać mąką i wyrabiać ciasto trzepaczką, aż będzie jednolite.
Ustalić konsystencję ciasta, dodając wodę.
Rozgrzaną patelnię natrzeć słoniną, wlać niewielką ilość cista, dokładnie rozprowadzić.
Smażyć naleśniki z obydwu stron, układać jedno na drugim. Z ciasta powinno powstać 20 szt. naleśników, usmażonych na patelni o średnicy 18 cm.
Uformować naleśniki, zwijają w rulony zamknięte. Smażyć z obu stron.
Podawać z surówką.
Porcja zasadnicza powinna wynosić 230g.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 05.05.2013 08:23
bardzo lubię naleśniki
Janina 04.05.2013 12:08
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak