Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z kapustą i grzybami
Kapustę ugotować, odcedzić, ostudzić.
Cebulę pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu.
Zmielić kapust i grzyby, dodać zrumienioną cebulę, sól pieprz i wymieszać (jeśli masa jest wilgotna dodać bułki tartej).
Do naczynia wlać wybite jaja, dodać mleko, sól i wymieszać trzepaczką rózgową.
Następnie wsypać mąką i wyrabiać ciasto trzepaczką, aż będzie jednolite.
Ustalić konsystencję ciasta, dodając wodę.
Rozgrzaną patelnię natrzeć słoniną, wlać niewielką ilość cista, dokładnie rozprowadzić.
Smażyć naleśniki z obydwu stron, układać jedno na drugim. Z ciasta powinno powstać 20 szt. naleśników, usmażonych na patelni o średnicy 18 cm.
Uformować naleśniki, zwijają w rulony zamknięte. Smażyć z obu stron.
Podawać z surówką.
Porcja zasadnicza powinna wynosić 230g.