Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
jajko 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
jabłka 3/4 kilogram
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z jabłkami

Do jednego naczynia wsypać mąkę, sól, cukier, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do garnka, podlewamy małą ilością wody ( 4 łyżki), wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dusimy na małym ogniu ( aż jabłka będą miękkie – 15 minut ), mieszając od czasu do czasu.

Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz z jabłek i zawijamy. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub innym dodatkiem ( bitą śmietaną, polewą czekoladową) co kto lubi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 06.11.2012 13:31
wygląda apetycznie
artur7 06.11.2012 13:19
uwielbiam
artur7 06.11.2012 13:18
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak