Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z dżemem i serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto naleśnikowe;

mąka 200 - 250 g,
mleko 3,2% 1 szkl,
woda gazowana 1 szkl,
jajko 1 szt,
sól szczypta
cukier waniliowy
olej do smażenia

masa serowa;

twaróg zmielony 400 g,
żółtko jajek 1 - 2
cukier według uznania,
śmietana 18 proc 3 -4 łyżki,

dodatkowo;

dżem wiśniowy 1 słoik

sos wiśniowy;

wiśnie 300 g, mrożone,
cukier według uznania,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
woda zimna 1/4 szkl,

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z dżemem i serem

Składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy na jednolitą gładką masę.
Przygotowaną masę odstawiamy na 20 - 30 minut.
Ser przekładamy do miski dodajemy żółtko i śmietanę oraz cukier do smaku (według uznania)
Dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy nie za grube naleśniki.
Na usmażonych naleśnikach rozsmarowujemy dżem (smak według uznania) a na dżem nakładamy masę serową.
Tak przygotowane naleśniki zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.
Układamy na talerz i polewamy sosem wiśniowym.
Sos wiśniowy;
Wiśnie po rozmrożeniu zmiksować następnie przełożyć do garnka, dodać cukier według uznania i gotować na małym ogniu do czasu aż sos sie zredukuje.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie a następnie wlać do wiśni.
Mieszać aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:24
tez tak robie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak