Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Naleśniki

mąka pszenna 150 g
jaja 2 szt
mleko 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka

Farsz

soczewica czerwona 100 g
twaróg 350g domowy
cebula 3 szt
olej rzepakowy 3 lyzki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem

Kroki postępowania

1
Soczewicę przepłukać, zalać wodą lekko ponad jej poziom i gotować 15 minut do miękkości. Rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić.
Krok 1 - Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem foto
2

Cebule posiekać w kosteczkę, zeszklić i zrumienić na oleju rzepakowym, wystudzić.
Krok 2 - Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem foto
3

Soczewicę zmieszać z twarogiem, cebulą, doprawić solą i pieprzem (lubię dużo czarnego pieprzu w tym farszu) i wymieszać.
Krok 3 - Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem foto
4

Składniki na naleśniki (można użyć innego ulubionego przepisu) zmiksować, odstawić na 15 minut i smażyć cienkie naleśniki.
Krok 4 - Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem foto
5
Naleśniki smarować farszem, składać w chusteczkę.
Naleśniki można podawać podgrzane, z jogurtem greckim/ śmietaną i posypane koperkiem, można podsmażyć je na maśle lub panierować i usmażyć jak krokiety
Krok 5 - Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak