Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z czerwoną kapustą z sosem drobiowo-pieczarkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Naleśniki

mąka pszenna 140 g
mleko 300 ml
jaja 4
sól
ser ementaler 100 g
kapusta czerwona 600 g
natka pietruszki
masło 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos

filet z kurczaka 600 g
cebula 1
pieczarki 250 g
olej 2 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
bulion 100 ml
śmietana 30% 250 g
sok z cytryny
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z czerwoną kapustą z sosem drobiowo-pieczarkowym

Miksujemy mleko, mąkę, jaja i szczyptę soli. Dodajemy starty ser i odstawiamy na pół godz. Kapustę kroimy w cienkie paseczki lub szatkujemy. Filet kroimy w paski, pieczarki myjemy osuszamy, kroimy w płatki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy kapustę, aż będzie miękka (10min). Posypujemy natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą.
W rondelku rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso. Wyciągamy. Na tłuszcz ze smażenia dajemy cebulę i szklimy. Dodajemy pieczarki i smażymy razem chwilę. Oprószamy wszystko mąką i zalewamy bulionem i śmietanką. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy usmażone mięso. Doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny i słodką papryką. Na patelni zostawiamy 1/4 kapusty i zalewamy wszystko 1/4 masy naleśnikowej. Smażymy z obu stron 3-4 min. Czynność powtarzamy, aż usmażymy 4 naleśniki. Składamy na koperty i podajemy z sosem. Dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.08.2014 22:13
rewelacyjny przepis
Beatris 19.04.2014 23:42
Oryginalny przepis... Naleśniki wyglądają bardzo apetycznie:)
Zdzisław 19.04.2014 20:09
apetyczny poimysł na nalesniki warty wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak