Naleśniki z ciecierzycy z serem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Naleśniki z ciecierzycy to jedne z moich ulubionych naleśników bezglutenowych. Są lekko orzechowe w smaku, puszyste oraz delikatne. Naleśniki świetnie smakują z lekkim nadzieniem serowym oraz świeżymi truskawkami. Takie połączenie składników doda nam mnóstwo dobrej energii! :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki:

  • mąka z ciecierzycy

    1 szklanka
  • woda mineralna

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • ksylitol

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Nadzienie:

  • ser biały

    250 gramów
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • ksylitol

    1,5 łyżki
  • esencja waniliowa

    0,5 łyżeczki

Dodatki:

  • truskawki świeże

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Mąkę z ciecierzycy i pozostałe suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy wodę mineralną, olej oraz jajko i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy użyć także miksera). Powstałą masę odstawiamy na około 45 minut, aby mąka nabrała wody, a ciasto lekko zgęstniało.

Po tym czasie smażymy naleśniki na nieprzywierającej patelni naleśnikowej, którą dobrze nagrzewamy, a następnie smarujemy olejem przed wylaniem porcji ciasta.

Naleśnik przewracamy na drugą stronę, gdy jego brzegi zaczną odchodzić od patelni, a na powierzchni powstaną małe pęcherzyki powietrza.

KROK 2. Ser biały dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt grecki, żółtko, esencję waniliową i ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki, które podajemy ze świeżymi truskawkami.

Futka
Aby całe naleśniki były ciepłe, przed podaniem warto delikatnie podsmażyć je na patelni lub podgrzać w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat