Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki w kratkę z twarogiem i truskawkami
Kakao zaparzyć niewielką ilością wrzącej wody. Do kakao dodać ok. pół szklanki ciasta i wymieszać. Ciasto wlać do małej butelki po wodzie, w korku zrobić dziurkę.
Rozgrzać patelnię do naleśników, posmarować olejem i zrobić ciastem ciemnym kratkę. Na wierzch wlać białe ciasto i rozprowadzić po całej patelni. Smażyć w ten sposób cienkie naleśniki do wyczerpania ciasta.
Twaróg wymieszać ze śmietaną, z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
Truskawki pokroić na cząstki.
Naleśniki posmarować farszem, posypać kawałkami truskawek i złożyć w trójkąty.
Można podawać tak jak są złożone albo podsmażyć na masełku lub polać rozgniecionymi truskawkami.