Naleśniki w gorącym sosie ananasowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    150 g
  • jajko

    2 szt
  • mleko

    500 ml
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • olej

    50 ml
  • sól

    1 szczypta

NADZIENIE

  • masło

    40 g
  • cukier

    40 g
  • sok ananasowy

    4 łyzki
  • dżem brzoskwiniowy

    2 łyzki
  • ananas świeży

    1 szt
  • wiórki kokosowe

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę do napęcznienia.

Smażymy średniej wielkości naleśniki , odstawiamy w ciepłe miejsce.

NADZIENIE:

Ananasa obieramy, kroimy w kosteczkę.

Połowę miksujemy na mus.

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy.

Dodajemy sok ananasowy, zmiksowany mus i 2 łyżki dżemu.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i podgrzewamy ok. 5 minut.

Po tym czasie dodajemy resztę ananasa i dusimy kolejne 5 minut.

Wlewamy rum , mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Przygotowanym nadzieniem smarujemy delikatnie naleśniki , składamy w trójkąty , polewamy jeszcze odrobiną sosu i posypujemy wiórkami.

Podajemy gorące!!!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 20.10.2014 15:00
wyglądają bardzo apetycznie!
inka2012 19.10.2014 13:25
fantastyczny przepis!
Janina 18.10.2014 20:35
Pyszności;)
olyabuziaczek 18.10.2014 17:43
sos jest dla mnie nowoscia
Agata3 18.10.2014 17:34
mniam ten sos jest cudowny ! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat