Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki po hiszpańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl.
jajko 4 szt.
mleko 1i3/4 szkl.
szpinak świeży lub mrożony 1 kg.
pomidory 1/2 kg.
mozzarella 20 dkg.
oliwki czarne Smak 10 dkg.
czosnek 2-3 ząbki
sól i pieprz
parmezan starty 5 dkg.
bazylia 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki po hiszpańsku

szpinak jeśli mamy mrożony to rozmrozić jak świeży to umyć i następnie blanszować w osolonym wrzątku ok.5min.osączyć doprawić do smaku pieprzem i czosnkiem,pomidory umyć a następnie pokroić w plastry razem z mozzarellą,osączone oliwki pokroić na połówki najlepsze do tego dania są bezpestkowe.Do naczynia wsypać mąkę i zmiksować z żółtkami,mlekiem i szczyptą soli,białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta dokładnie połączyć z ciastem i piec małe dość grube placuszki na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.Po usmażeniu składać wieże z 3 lub czterech naleśników przekładając je szpinakiem,plastrem pomidora,umytymi listkami bazylii,plastrami mozzarelli i oliwkami,układać je w naczyniu żaroodpornym po wierzchu posypać serem i zapiec w temp.180st.ok.10min.aż ser się rozpuści,można podawać z roszponką lub rukolą ale niekoniecznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 24.09.2013 17:25
smakowitości, muszę wypróbować:)
Ada-Gaba 24.08.2013 08:47
znakomite danie
Rafał10 21.02.2013 19:07
pyszotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak