Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki na słono

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka gotowana 20 dag
ser żółty 15 dag
jajko 1 1
pieczarki 1/2 kg
sól do smaku do smaku
oregano do smaku
tymianek do smaku
mąka pszenna 1.5 szklanki
mleko 2% 2 szklanki
woda letnia 2 szklanki
papryka zielona 2
papryka żółta 2
papryka czerwona 2
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki na słono

Paprykę, szynkę kroimy w kosteczkę lub paseczki- odkładamy do jednej miski.
Ser trzemy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy aż bedą złociste.(nie trzeba smażyć można surowe pokroić)
Ciasto: Do misy dodajemy 2 szklanki mleka i tyle samo wody (proporcja zawsze 1;1) następnie dodajemy całe jajo i doprawiamy solą, pieprzem, można dodać oregano lub tymianku.
Następnie dodajemy mąkę (w tym przypadku nie za dużo ponieważ reszta składników zagęści ciasto) ok1,5 szklanki i mieszamy.
Gdy ciasto mamy zrobione dodajemy wszystkie składniki :paprykę, pieczarki usmażone lub surowe, ser starty i szynkę.
Bierzemy patelnie ( ja smażyłam na oleju rzepakowym) i chochlą nakładamy ciasto na patelnie i smażymy na złocisty kolor.
Możecie zrobić duże naleśniki na całą patelnie lub mniejsze jak ja.

Smacznego! ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 19.06.2013 15:43
fajna odmiana
bogusia19 19.06.2013 14:01
bardzo ciekawy
Laila2786 19.06.2013 14:01
fajny pomysł
dodi 19.06.2013 13:47
pyszny ten Twój naleśnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak