Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnik z serem w sosie pomarańczowym ze świeżą miętą
Smażymy cienkie placki .
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe .
Do sera (kostka 250 g) wbijamy żółtko ,dodajemy łyżkę gęstej śmietany i pół torebki cukru waniliowego .
Całość ucieramy na gładką masę .
Następnie na patelnię wsypujemy cukier ,karmelizujemy na złoto ,pózniej wlewamy pół szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego .
Zmniejszamy ogień i redukujemy do konsystencji gęstego syropu ,dorzucamy gałązkę świeżej mięty .
Po usmażeniu naleśników nadziewamy masą serową i ułożone naleśniki w trójkąty wkładamy na patelnię z syropem aby połączyć smaki ...Po dwóch minutach z każdej strony podgrzewamy i gotowe !!!