Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najszybszy placek ze śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 gramów
cukier 20 dag
mąka 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
śliwki węgierki 75 dag
cukier puder do posypania
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Najszybszy placek ze śliwkami

Margarynę rozpuścić i przestudzić. Dodać do niej cukier i jajka. Składniki utrzeć. 

Następnie dodać mąkę (ja po raz pierwszy wykorzystałam mąkę z pełnego ziarna i myślę, że częściej będę ją zamieniać. bo wyszło bardzo dobrze).

Dodać mleko i proszek do pieczenia. Wymieszać. Konsystencja powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca (dochodzimy do niej balansując mlekiem).

Ciasto przelewamy na formę do pieczenia 14x30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Śliwki wydrylować, przeciąć na pół i poukładać dziurką po pestce do dołu.

W piekarniku piec około 40 minut w 170 stopniach. Moja maszyna piecze je w około 35 minut, ale muszę sprawdzać czy już się nie przypala.

Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 13.11.2012 11:19
fajne
Krakowianka 09.11.2012 08:22
śliwki, cudowne!! pyszny przepis!!
bietka 08.11.2012 12:40
uwielbiam takie szybkie ciasta , a zwłaszcza ze śliwkami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak