Przepis i sposób przygotowania na: Najszybszy placek ze śliwkami
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Dodać do niej cukier i jajka. Składniki utrzeć.
Następnie dodać mąkę (ja po raz pierwszy wykorzystałam mąkę z pełnego ziarna i myślę, że częściej będę ją zamieniać. bo wyszło bardzo dobrze).
Dodać mleko i proszek do pieczenia. Wymieszać. Konsystencja powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca (dochodzimy do niej balansując mlekiem).
Ciasto przelewamy na formę do pieczenia 14x30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki wydrylować, przeciąć na pół i poukładać dziurką po pestce do dołu.
W piekarniku piec około 40 minut w 170 stopniach. Moja maszyna piecze je w około 35 minut, ale muszę sprawdzać czy już się nie przypala.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!