Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kotlety schabowe
4 szt, -
mleko 3,2%
1 szkl, -
sól i pieprz
do smaku, -
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku, -
cebula
1 szt, -
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
odrobina ale niekoniecznie -
Bułka tarta klasyczna Prymat
do paniewrowania -
mąka pszenna
2 łyżki -
jajko
2 -
mleko
4 - 5 łyżek -
masło klarowane
do smażenia
Sposób przygotowania
Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku.
Kotlety natrzeć przyprawami a także oprószyć czosnkiem niedźwiedzim ( nie koniecznie).
Do pierwszego naczynia wbijamy i rozmącamy jajka , dolewając kilka łyżek mleka.
Dodajemy sól i pierzu nie (za dużo) i mieszamy widelcem, aż wszystko nam się połączy.
Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą połączoną z niewielką ilością mąki.
Kotlety najpierw obtaczamy w jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ziemniaczkami oraz surówką.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się