Najprostsze kotlety schabowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    4 szt,
  • mleko 3,2%

    1 szkl,
  • sól i pieprz

    do smaku,
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku,
  • cebula

    1 szt,
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    odrobina ale niekoniecznie
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do paniewrowania
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • jajka

    2
  • mleko

    4 - 5 łyżek
  • masło klarowane

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem następnie zamoczyć na 2 godziny w mleku wraz z obraną pokrojoną w piórka cebulą.
Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku.
Kotlety natrzeć przyprawami a także oprószyć czosnkiem niedźwiedzim ( nie koniecznie).
Do pierwszego naczynia wbijamy i rozmącamy jajka , dolewając kilka łyżek mleka.
Dodajemy sól i pierzu nie (za dużo) i mieszamy widelcem, aż wszystko nam się połączy.
Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą połączoną z niewielką ilością mąki.
Kotlety najpierw obtaczamy w jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ziemniaczkami oraz surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 10:26
Dobry obiad.
katarzynka455 12.11.2017 13:35
bardzo smaczne:)
SzczyptaChili 11.11.2017 22:43
Moczone w mleku z cebulą są pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat