Przepis i sposób przygotowania na: Najprostsze ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem
W pierwszej misce należy wymieszać jajko, śmietanę/jogurt naturalny/maślankę oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć owoce uprzednio pokrojone w kostkę.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(piekę w piekarniku gazowym)
Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą udekorować ostudzone ciasto.