Najprostsze ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem

Najprostsze ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Ciasto jest delikatne, mięciutkie oraz obłędnie pachnie. Naprawdę niesamowicie kusi... Połączenie kwaśnego jabłka ze słodką gruszką jest przepyszne i doskonale komponuje się z cynamonem oraz polewą z gorzkiej czekolady.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm:

  • śmietana

    50 mililitrów
  • olej

    50 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka żytnia

    0.75 szklanki
  • cukier

    0.3 szklanki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    0.25 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0.25 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • jabłko kwaśne

    1 sztuka
  • gruszka

    1 sztuka

Polewa:

  • gorzka czekolada

    40 gramów
  • masło 82%

    20 gramów
  • mleko

    20 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej misce należy wymieszać jajko, śmietanę/jogurt naturalny/maślankę oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)

Masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć owoce uprzednio pokrojone w kostkę.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(piekę w piekarniku gazowym)

Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą udekorować ostudzone ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat