najprostsza pizza na świecie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • drożdże

    2,5 dag
  • cebula biała

    1
  • salami

    200 gram
  • papryka czerwona

    1/2
  • woda

    250 ml
  • ketchup pikantny

    1 słoik
  • ser żółty

    300 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże należy rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Do mąki należy wsypać sól, dodać olej a następnie rozpuszczone drożdże. Wszystko razem należy zagnieść i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie należy podzielić ciasto na 2 części (ponieważ jest to porcja na dwie tradycyjne pizze) . Ciasto trzeba wyłożyć na posmarowaną olejem blaszkę, posmarować ketchupem, ułożyć salami, paprykę i cebulę, na końcu całość przykryć startym serem. Piec w piekarniku od 10-12 minut, w temperaturze 210-220 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna45 23.08.2012 22:21
wygląda super i pewnie też tak samo smakuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat