Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy piernik staropolski

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

masło 40 dag
żółtko jajek 6 szt
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżki
cukier 20 dag
miód 30 dag
mąka pszenna 1 kg
mleko 8 łyżek
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 80 g

Warstwa masy

masło 25 dag
kasza manna 6 łyżek
mleko 2 szklanki
cukier puder 30 dag

Warstwa powidła

powidła śliwkowe (węgierkowe) 40 dag

Polewa kakaowa

czekolada deserowa 50 g
masło 10 dag
cukier 15 dag
kakao 2 łyżki
mleko 8 łyżek

Porada

Zdecydowałam się podzielić piernik na 4 równe ciasta by ułatwić sobie smarowanie i krojenie sztywnego ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy piernik staropolski

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta wyrabiać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczka i wkładamy do lodówki na 3 dni.
Krok 1 - Najlepszy piernik staropolski foto
2
Po upływie trzech dni ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 4 równe części. Każdą z część wałkujemy i pieczemy w prostokątnej formie przez 20 min. w temperaturze 180 C.
Krok 2 - Najlepszy piernik staropolski foto
3
Po wyjęciu z piekarnika każdy z placków kroimy na 4 równe części (kroimy jeszcze ciepłe, bo po wystygnięciu stwardnieją).
Krok 3 - Najlepszy piernik staropolski foto
4
Masa:
Mleko zagotować. Wsypać cukier i kasze mannę. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia kaszy. Kaszę wystudzić. Miękkie masło utrzeć i stopniowo po łyżce dodawać do niego wystudzoną kaszę.
Krok 4 - Najlepszy piernik staropolski foto
5
Upieczone ciasto smarować w następującej kolejności: warstwa ciasta - warstwa powidła - warstwa masy.
Krok 5 - Najlepszy piernik staropolski foto
6
W rezultacie uzyskamy 4 warstwy ciasta i 3 warstwy powidła z masą. Na ostatnią warstwę ciasta masy już nie dajemy.
Krok 6 - Najlepszy piernik staropolski foto
7
Polewa:
Wszystkie składniki polewy roztapiamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Ciepłą tężejącą polewą polewamy wszystkie 4 części piernika. Ciasto wkładamy do lodówki. Piernik jest gotowy do spożycia po 2 - 3 dniach. Ciasto zmięknie od masy.
Krok 7 - Najlepszy piernik staropolski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 01.02.2017 12:38
uwielbiam tego piernika
agnieszka214 01.02.2017 12:32
tak pysznie wyglada mniam
misia123410 01.02.2017 12:19
Same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak