Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka truskawkowa
Nalewka truskawkowa to doskonałe połączenie słodyczy i intensywnego smaku truskawek. Jej bogate i soczyste aromaty przeniosą Cię wspomnieniami prosto do ciepłych, letnich i długich wieczorów. Wystarczy niewielka ilość nalewki z truskawki, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem tego napoju.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Włożyć do słoja i zasypać cukrem i ustawić na słońcu, w ciepłym miejscu na 24 godziny. Słojem należy od czasu do czasu wstrząsać, aby łatwiej cukier mógł się rozpuścić.
Po upływie doby do truskawek w soku dolać wódkę, szczelnie zakręcić słój i odstawić na 5 tygodni do piwnicy.
Po tym czasie zlać nalewkę, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek.
Butelki z nalewką odstawić do piwnicy na kolejne minimum 5 tygodni, oczywiście im nalewka dłużej stoi tym jest smaczniejsza.