Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w syropie
Syrop z truskawek to przedłużenie lata zimą. Te czerwone, soczyste owoce zamknięte pod wieczkiem słoiczka nadają się jako dodatek do ciast, deserów, gofrów, placuszków.
Przepis możecie wykorzystać, aby przygotować również w ten sposób, również inne owoce lata - maliny czy jagody.
Wybieramy ładne truskawki, nie dajemy takich które są przejrzałe lub lekko zgnite (nawet jeśli odkroimy zepsuty kawałek to może to spowodowac ze cały słoik się popsuje). Umyte owoce wkładamy do 1/2 wysokosci słoika. przygotowujemy zalewę z wody i cukru w stosunku 2:1, jeżeli łączna objętość wszystkich słoików wynosi 5 litrów to robimy 2 porcje (2 litry wody i kilo cukru), w zależność od ilości truskawek przygotowujemy zalewe - gotujemy wode razem z cukrem i gorącym syropem zalewamy owoce, przykładamy folijką i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut.