Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza Szarlotka mojej mamy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżi
jajko 1 szt
margaryna 250 g
skórka z cytryny 1 łyżeczka

dodatkowo

jabłka 1,5 kg
cynamon Prymat do posypania jabłek
cukier puder do posypania ciasta
mąka pszenna do podsypywania ciasta
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza Szarlotka mojej mamy

Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i siekamy go nożem, a następnie zagniatamy rękami. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do zamrażarki. Drugą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na papier rozwałkowane ciasto lub możemy go wałkować bezpośrednio na papierze, który potem przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Nie martwcie się, jest ona nie wyczuwalna w cieście. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy równo na cieście. Jabłka posypujemy cukrem oraz cynamonem według uznania. Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach na wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciacho wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach przez 1 h. do suchego patyczka. Upieczone i ostygnięte ciasto, posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 20.10.2017 12:35
Przepięknie wygląda. :)
bietka 17.10.2017 09:21
na pewno bardzo pyszna : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak