Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie mam formy do gotowania, a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła. Użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka: NAJLEPSZA BABKA GOTOWANA i bez formy do gotowania. Polecam! SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

jajko małe 6 sztuk
cukier 0.7 szklanki
aromat migdałowy 4 krople
mąka tortowa 1.5 szklanki
mąka ziemniaczna 2 duże łyż.
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
śmietana gęsta 2 duże łyż.
olej rzepakowy 0.5 szklanki
kakao 2 duże łyż.

lukier:

cukier puder 1 szklanka
gorąca woda 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania

przygotowanie:

1

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i wlać 4 krople aromatu migdałowego. Mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do spienienia (ok. 2 minuty). 

Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki.

Krok 1 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto
2

Formę karbowaną bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta.

Krok 2 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto
3
Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto.
Krok 3 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto
4

Owinąć formę folią spożywczą 3 razy, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta, aby się nie zapadała w ciasto.

Krok 4 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto
5
Do garnka 6 litrowego włożyć owiniętą formę, wlać wody tyle, aby forma nie pływała tylko stała.
Krok 5 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto
6

Zamiast pokrywką, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem. Po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut.

Krok 6 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto
7

Po tym czasie przeprowadziłam test suchego patyczka, (użyłam patyczka do szaszłyków). Patyczek był suchy, więc garnek zdjęłam z ognia. 

Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą.

Krok 7 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto
8
Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę.
Krok 8 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto
9
W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny.
Krok 9 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto
10
Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru.
Krok 10 - Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak