Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i wlać 4 krople aromatu migdałowego. Mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do spienienia (ok. 2 minuty).
Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki.
Formę karbowaną bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta.
Owinąć formę folią spożywczą 3 razy, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta, aby się nie zapadała w ciasto.
Zamiast pokrywką, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem. Po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut.
Po tym czasie przeprowadziłam test suchego patyczka, (użyłam patyczka do szaszłyków). Patyczek był suchy, więc garnek zdjęłam z ognia.
Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą.