Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"
Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"
Śledzie można użyć matiasy, ja miałam jeszcze w oleju, więc wyjęłam ze słoika, osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Ugotowaną marchewkę starłam na tarce w słupki ,ogórka również, jajko ugotowane na twardo pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo postąpiłam z papryką i cebulką, wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam posiekany koperek.
Do szklanki wsypałam żelatynę, zalałam letnią, przegotowaną wodą i odstawiłam na 10 min. do napęcznienia.
Następnie podgrzałam szklankę dosłownie 3 sekundy w mikrofali, tak aby żelatyna zrobiła się płynna, wlałam do śmietany, dokładnie wymieszałam, przelałam całość do warzyw, dodałam sok z cytryny, przyprawiłam solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszałam całość.
Folię spożywczą rozłożyłam pas na blacie, ułożyłam filet śledzia, następnie nałożyłam po całości połowę nadzienia, przykryłam drugim filetem śledziowym, folię zrolowałam i boki mocno zakręciłam, wiążąc supełki na końcu, tak aby powstała zgrabna kiełbaska.
Wkładamy na noc do lodówki i rano można kroić, najlepiej ostrym nożem, śledź przygotowany w ten sposób wygląda bardzo efektownie.