Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Nadziewany śledź to świetna przystawka, prosta i szybka w przygotowaniu, może stać się ozdobą każdego stołu. Przyciąga oko i całkiem fajnie smakuje. Polecam jako przystawkę na świąteczny stół lub na świąteczne śniadanie. Ze swojskim chlebkiem smakuje obłędnie...

Składniki:

filety śledziowe 4 szt.
marchew 1 szt.
jajko 1 szt.
papryka czerwona 0.5 szt.
cebula czerwona 0.5 szt.
koperek 1 garść
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 40 mililitrów
kwaśna śmietana 200 g
ogórki kiszone 2 szt.
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Do masy śmietanowo-żelatynowej można dodać swoje ulubione dodatki, a filety śledziowe zamienić na matiasy. Jeśli nie mamy kiszonych ogórków, można użyć świeże zielone. Sól i pieprz dajemy do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"

Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"

1

Śledzie można użyć matiasy, ja miałam jeszcze w oleju, więc wyjęłam ze słoika, osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Ugotowaną marchewkę starłam na tarce w słupki ,ogórka również, jajko ugotowane na twardo pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo postąpiłam z papryką i cebulką, wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam posiekany koperek.
Do szklanki wsypałam żelatynę, zalałam letnią, przegotowaną wodą i odstawiłam na 10 min. do napęcznienia.
Następnie podgrzałam szklankę dosłownie 3 sekundy w mikrofali, tak aby żelatyna zrobiła się płynna, wlałam do śmietany, dokładnie wymieszałam, przelałam całość do warzyw, dodałam sok z cytryny, przyprawiłam solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszałam całość.
Folię spożywczą rozłożyłam pas na blacie, ułożyłam filet śledzia, następnie nałożyłam po całości połowę nadzienia, przykryłam drugim filetem śledziowym, folię zrolowałam i boki mocno zakręciłam, wiążąc supełki na końcu, tak aby powstała zgrabna kiełbaska.

Krok 1 - Nadziewany Śledź "Kalejdoskop" foto
2

Wkładamy na noc do lodówki i rano można kroić, najlepiej ostrym nożem, śledź przygotowany w ten sposób wygląda bardzo efektownie.

Krok 2 - Nadziewany Śledź "Kalejdoskop" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak