Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Nadziewany śledź to świetna przystawka, prosta i szybka w przygotowaniu, może stać się ozdobą każdego stołu. Przyciąga oko i całkiem fajnie smakuje. Polecam jako przystawkę na świąteczny stół lub na świąteczne śniadanie. Ze swojskim chlebkiem smakuje obłędnie...

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    4 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • papryka czerwona

    0.5 szt.
  • czerwona cebula

    0.5 szt.
  • koperek

    1 garść
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • woda

    40 mililitrów
  • kwaśna śmietana

    200 g
  • ogórki kiszone

    2 szt.
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"

Krok 1 - Nadziewany Śledź "Kalejdoskop" foto

Śledzie można użyć matiasy, ja miałam jeszcze w oleju, więc wyjęłam ze słoika, osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Ugotowaną marchewkę starłam na tarce w słupki ,ogórka również, jajko ugotowane na twardo pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo postąpiłam z papryką i cebulką, wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam posiekany koperek.
Do szklanki wsypałam żelatynę, zalałam letnią, przegotowaną wodą i odstawiłam na 10 min. do napęcznienia.
Następnie podgrzałam szklankę dosłownie 3 sekundy w mikrofali, tak aby żelatyna zrobiła się płynna, wlałam do śmietany, dokładnie wymieszałam, przelałam całość do warzyw, dodałam sok z cytryny, przyprawiłam solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszałam całość.
Folię spożywczą rozłożyłam pas na blacie, ułożyłam filet śledzia, następnie nałożyłam po całości połowę nadzienia, przykryłam drugim filetem śledziowym, folię zrolowałam i boki mocno zakręciłam, wiążąc supełki na końcu, tak aby powstała zgrabna kiełbaska.

Krok 2 - Nadziewany Śledź "Kalejdoskop" foto

Wkładamy na noc do lodówki i rano można kroić, najlepiej ostrym nożem, śledź przygotowany w ten sposób wygląda bardzo efektownie.

SlodkoSlodka83
Do masy śmietanowo-żelatynowej można dodać swoje ulubione dodatki, a filety śledziowe zamienić na matiasy. Jeśli nie mamy kiszonych ogórków, można użyć świeże zielone. Sól i pieprz dajemy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat