Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana pierś z indyka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 75 dag
morele suszone 10 dag
orzechy włoskie 10 dag
natka pietruszki 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szkl
cebula
jajko
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana pierś z indyka

Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić. Morele starannie wypłukać, posiekać. Orzechy wrzucić na suchą gorącą patelnię, prażyć przez 5 minut, ostudzić, obrać, posiekać. Wymieszać morele, orzechy, tarta bułkę, jajko, cebulę. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Mięso przekroić w kilku miejscach, nie przecinając do końca, w przecięcia nałożyć farsz, spiąć wykałaczkami lub szpilkami do mięsa. Przygotowane mięso oprószyć przyprawą do indyka. Brytfankę wysmarować pozostałą łyżką oliwy, włożyć mięso przeciętą stroną do góry, polać winem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180-200stc, piec przez 60 minut. Sprawdzając, czy mięso jest gotowe, należy nakłuć je w najgrubszym miejscu, jeśli wypłynie przezroczysty płyn- można podawać. Po wyłączeniu piekarnika mięso przykryć szczelnie folią aluminiową i zostawić w gorącym piecyku jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak