Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg 2 sztuki
Boczek wieprzowy 4 podłużne plastry
suszone pomidory 5 połówek z oleju
oliwki zielone kilka
ser feta 40 gram
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
sok z cytryny
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
olej
seler 1 duży

Porada

Kołderka z boczku, która otula rybę nadaje jej nie tylko fajnego wyglądu, ale także strawią, że pstrąg nie wysycha i nabiera pysznego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami

Kroki postępowania

1
RYBY:
Przepłukane i osuszone ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Jak kto woli, możemy odciąć głowy (tak jak u mnie) .
Rybę po wierzchu i w środku nacieramy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.
Krok 1 - Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami foto
2
Pomidory kroimy w paseczki, oliwki przekrawamy na połowę, ser feta kroimy w kostkę. Rozdrobnione składniki łączymy z natką pietruszki.
Krok 2 - Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami foto
3
Gotową sałatką wypełniamy środki ryb.
Krok 3 - Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami foto
4
Każdą z ryb owijamy 2 plasterkami boczku (jeśli mamy krótkie plasterki musimy użyć ich więcej). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim ryby. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w 180°C.
Krok 4 - Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami foto
5
SELEROWE FRYTKI:
Między czasie seler obieramy, kroimy w słupki, przekładamy do naczynia do zapiekania, skrapiamy olejem i oprószamy przyprawami do smaku. Gdy ryby będą gotowe wyjmujemy je z piekarnika, przykrywamy folią spożywczą by nie straciły temperatury, a w ich miejsce do piekarnika wkładamy seler. Frytki pieczemy około 10 minut.

Krok 5 - Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.12.2016 14:01
smaczna rybka
gusia1000 01.12.2016 14:51
Super zrobiona ryba.
justynkag 01.12.2016 11:10
Bardzo ciekawy pomysł na podanie pstrąga
Edith85 01.12.2016 10:36
Po prostu rewelacja
jan_mag 01.12.2016 10:24
Fajny sposób na pstrąga

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak