Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musztardowy łosoś z ziemniakami pod przykrywką z królewskich orzechów

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś 500 gram
ziemniaki 500 gram
pistacje 1 szklanka
musztarda 2 łyżki
miód 1 łyżki
cytryna 1/2 sztuki
Imbir mielony Prymat do smaku
koper świeży do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Musztardowy łosoś z ziemniakami pod przykrywką z królewskich orzechów

Kroki postępowania

1
1. Z łososia ściągamy skórkę, wyciągamy pęsetą ości i myjemy rybkę. Osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki.
Przyprawiamy imbirem oraz przyprawą do ryb i odstawiamy na bok.
Krok 1 - Musztardowy łosoś z ziemniakami pod przykrywką z królewskich orzechów foto
2
2. Musztardę, miód, sok z połowy cytryny, oraz koperek mieszamy razem. Na dnie miseczki rozsmarowujemy odrobinę powstałego sosu. Układami na nim kawałeczki i polewamy je resztą. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. (Dobrze jest zostawić rybkę na dłużej - im więcej czasu będzie miała tym lepiej przejdzie przyprawami).
Krok 2 - Musztardowy łosoś z ziemniakami pod przykrywką z królewskich orzechów foto
3
3. Pistacje obieramy z łupinek. z 1 szklanki pistacji w łupinkach powinniśmy otrzymać około połowy szklanki obranych pistacji.
Krok 3 - Musztardowy łosoś z ziemniakami pod przykrywką z królewskich orzechów foto
4
4. Pistacje rozdrabniamy moździerzem na drobniejsze kawałki.
Krok 4 - Musztardowy łosoś z ziemniakami pod przykrywką z królewskich orzechów foto
5
5. Rybkę oraz ziemniaki gotujemy na parze. Warto ziemniaczki wstawić nieco wcześniej gdyż potrzebują więcej czasu aby zmięknąć. Łososia gotujemy około 8-15minut w zależności od wielkości kawałków. Warto sprawdzać czy jest już dobry gdyż zbyt długie gotowanie na parze może nadmiernie wysuszyć naszą rybkę.

Ziemniaczki oraz łososia posypujemy rozgniecionymi pistacjami.

SMACZNEGO :)

Wiecie, że? :

Pistacje są jednym z najbardziej odżywczych orzechów. Są one prawdziwą kopalnią dla witaminy B, ponadto dostarczają także spore ilości manganu, fosforu, miedzi a także potasu oraz magnezu, którego często nam brakuje w sezonie jesienno - zimowym.

Nazywane są też orzechami królewskimi, gdyż królowa Saby lubiła je do tego stopnia, że postanowiła zagarnąć dla siebie wszystkie pistacje, które zostały zebrane w jej królestwie.

Pistacje jako antyoksydanty - naukowcy z Departamentu Rolnictwa w USA prowadzili badania na tych orzechach, dowiedli, że dzieląc produkty na 4 grupy - pistacje znajdują się w tej o najwyższych właściwościach przeciwutleniających.

Dodatkowo jest to jeden z orzechów o najwyższej zawartości błonnika. A jeden orzeszek zawiera tylko 3 kalorie!
Krok 5 - Musztardowy łosoś z ziemniakami pod przykrywką z królewskich orzechów foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 30.11.2013 11:10
rewelacyjna rybka :)
gosia56 24.11.2013 15:07
super rybka
mysza75 21.11.2013 19:11
pyszna rybka, aż chce sie jeść oczami
Mniam 21.11.2013 10:49
Bardzo smacznie przyrządzony łosoś. Z pistacjami musi smakować wyśmienicie. Bardzo je lubię, chociaż nad właściwościami nigdy się nie zastanawiałam. Dobrze wiedzieć :)
pierniczkowo 21.11.2013 09:52
tak zrobiona rybka musi być bardzo pyszna :)
sanielcia 20.11.2013 23:39
bardzo fajnie przyrządzone!
Sroczka 20.11.2013 22:32
Ależ wyśmienicie przygotowana rybka.
fotoviderek 20.11.2013 21:21
Królewska rybka, po królewsku przyrządzona, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak