Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

musztardowe polędwiczki wieprzowe w sosie serowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 500 g
musztarda dijon 4 łyżka
Majeranek suszony Prymat 15g
ząbek czosnku 2
oliwa łyżka
masło łyżka
mąka łyżka
śmietanka 12-procentowa 250ml
wino białe wytrawne 100ml
ser pleśniowy 150gr
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: musztardowe polędwiczki wieprzowe w sosie serowym

Polędwiczki myjemy, suszymy, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy polędwiczkę przez około 10 minut, tak żeby była rumiana. Musztardę mieszamy z oliwą z oliwek, majerankiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Taką marynatą, smarujemy ostudzoną polędwiczkę i wkładamy na ok 4 godzin do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, układamy polędwiczkę na naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 40 minut. W tym czasie możemy zrobić sos serowy. Rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszając podgrzewamy przez minutę, następnie (ciągle mieszając!) dodajemy, śmietankę następnie wino i na samym końcu ser pleśniowy.

Polędwiczki po wyjęciu z piekarnika delikatnie ostudzić, pokroić na plastry i polać sosem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 23.05.2013 07:22
Przepis bardzo zachęcający, musi być smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak