Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron muszle 16 szt
pieczarki 400 g
cebula biała 1 szt
margaryna 1 łyżka
estragon 1/2 łyżeczki
cząber 1/2 łyżeczki
chilli 2 szczypty
sól 1/2 łyzeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kapusta kiszona 2 garście
boczek wędzony 200 g
papryka konserwowa 3 plastry
natka pietruszki 2 łyżki
bazylia 5 listków
oliwa 4 łyżki
bulion warzywny 1/2 szkl
ser żółty 100 g szafir

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem

Kroki postępowania

1
Do garnka dajemy margarynę, rozpuszczamy ją, siekamy cebulę i pieczarki, doprawiamy podanymi przyprawami i smażymy aż do odparowania soków i lekkiego zrumienienia.
Krok 1 - Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem  foto
2
Kapustę kiszoną odcedzamy jeśli jest taka potrzeba i kroimy by nie było długich nitek.Dodajemy do pieczarek.
Krok 2 - Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem  foto
3
Makaron gotujemy w osolonej wodzie 3/4 czasu podanego na opakowani, u mnie było 12 min więc gotowałam 9min. odcedzamy i lekko studzimy.
Krok 3 - Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem  foto
4
Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy aż się zrumieni.
Krok 4 - Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem  foto
5
Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy i dodajemy do farszu, mieszamy, zostawiamy na 30 min by smaki się połączyły.
Krok 5 - Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem  foto
6
Zimne muszle nadziewamy farszem i układamy w naczyniu wysmarowanym oliwą i dla aromatu dodałam liście bazylii. na koniec zalewamy odrobiną bulionu.
Krok 6 - Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem  foto
7
Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 180st posypujemy startym Szafirem, to dobry kremowy ser żółty, zapiekamy ok 15-20 min naczynie przykrywamy, by nam góra nie wyschła.
Krok 7 - Muszle nadziewane kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 15.01.2015 23:15
Mega apetycznie wyglądają i smakują te muszle.
tomek18 15.01.2015 18:41
ale super jedzonko
Anna20 15.01.2015 16:26
moje smaki :)
Beatris 15.01.2015 15:51
Pysznie i kolorowo:)
Michał2 15.01.2015 15:47
smaczne muszelki:)
Jadwiga/Jaga85 15.01.2015 15:35
PYSZNE DANIE!
Anna169Hosz 15.01.2015 15:04
Wyglądają fantastycznie!
Lucan 15.01.2015 14:55
bardzo ciekawa propozycja, nei nadziewałem kiszoną kapustą makaronu jeszcze;)
Stenka 15.01.2015 13:01
smaczne i ładnie wygląda
molanka 15.01.2015 12:49
ciekawy pomysł
Krzysztof15 15.01.2015 12:26
świetnie wygląda i na pewno super smakuje
Kulinarna Ja 15.01.2015 12:21
Pieknie wyglądają!
dollce 15.01.2015 12:12
fajnie wygląda
Kluska_87 15.01.2015 11:52
na pewno pyszne
marcia7 15.01.2015 11:51
smacznie wygląda
Gracer 15.01.2015 11:34
fajny pomysł na makaron
w mojej kuchni 15.01.2015 10:58
same rarytasy do zjedzenia
Malinka 15.01.2015 10:58
To propozycja dla mnie, bardzo smaczna :)
Grazyna0211 15.01.2015 10:47
pyszności moje smaki
mysza75 15.01.2015 10:38
jakie fajne kolorowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak