Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mussaka w stylu europejskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone do smaku
cebula biała do smaku
czosnek do smaku
ryż do smaku
żółtko jajek do smaku
mleko do smaku
śmietana 12% do smaku
kminek Prymat do smaku
sól do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Mussaka w stylu europejskim

Kapustę przelać wodą, odcisnąć i jeśli kapusta nadal jest zbyt słona czynność powtórzyć. Posiekać ją i posypać kminkiem. Zagotować szklankę wody i rozpuścić w niej kostkę bulionową, wsypać ryż i trzymać na niewielkim ogniu , aż woda nam wyparuje. Cebulę i 4 ząbki czosnku ( bądź mniej, to zależne od naszego gustu :] ) obrać,posiekać a następnie na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć, aż się zeszklą. Dodajemy mięso, sól i pieprz , całość dusimy około 20 minut. Wysmarować Żaroodporne naczynie tłuszczem. Kapustę dzielimy na dwie części , jedną układamy na dnie naszego naczynia , następnie ryż , mięso i znowu kapustę. Mleko mieszamy razem ze śmietanką i 2 żółtkami jajka oraz solą i pieprzem . Przygotowanym w ten sposób sosem polewamy naszą mussakę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut. Podajemy na gorąco . Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 16.03.2013 06:04
fajny przepis
Rafał10 28.01.2013 10:25
mmmm może być bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak